Contacteer ons

slide1.jpg

slide2.jpg

slice01.jpg

slice02.jpg

slice03.jpg

slice04.jpg

slice05.jpg

slice06.jpg

slice07.jpg

slice08.jpg

slice10.jpg

slice11.jpg

slice12.jpg

BEN.jpg

panasonic.jpg

resol.jpg

solar-world.jpg

Nieuws

19.09.2014
Maakt groene stroom onze energiefactuur écht duurder?

Maakt groene stroom onze energiefactuur écht duurder?

Hernieuwbare energie: de grote zondebok?

Verschillende media berichtten recent over een nakende stijging van de energieprijzen als gevolg van groene stroom. De factuur zou in 2016 gemiddeld 30 procent stijgen. Hoe zit dat precies? En is hernieuwbare energie écht de grote zondebok? Wij trachten de ingewikkelde materie helder uit te leggen.

 

Blokkering van de tarieven

Het is het SERV, het overlegorgaan van de sociale partners, dat begin juli de kat de bel aanbond. Het SERV voorspelt een stijging van de energieprijzen in 2016 voor particulieren en kmo’s van gemiddeld 30 procent. Een particulier met een gemiddeld verbruik zal in 2016 €180 tot €233 meer betalen dan vorig jaar. De stijging is grotendeels te wijten aan de groenstroomsubsidies voor zonne-energie. Door de blokkering van de distributienettarieven sinds 2012 is een belangrijk gedeelte van de kosten nog niet doorgerekend aan de verbruiker.

 

Oversubsidiëren van zonnepanelen is de boosdoener

Met andere woorden: de prijsstijging is het rechtstreekse gevolg van een beleidskeuze van de overheid, niet van groene stroom an sich – een belangrijke nuance. Wie vroeger zonnepanelen installeerde, werd daarvoor rijkelijk beloond door de overheid. Het zijn die kosten die particulieren en kmo’s nu gepresenteerd krijgen.

 

Bovendien maakt de btw de prijsschok nog iets groter. De beslissing van de federale regering om de btw op elektriciteit te verminderen van 21 naar 6 procent geldt namelijk maar tot eind 2015. Als er niets verandert, moeten we vanaf 2016 opnieuw 21 procent btw betalen, bovenop de groenestroomkosten.

 

Investeren in groene stroom blijft noodzakelijk

Is het dan onverstandig om nog te investeren in hernieuwbare energie? Absoluut niet. Elke woning heeft baat bij groene stroom en een duurzame oplossing voor verwarming. Hernieuwbare energie wordt trouwens steeds goedkoper. Zo hebben zonnepanelen vandaag geen subsidies meer nodig om rendabel te zijn. En ook windturbines op land leveren steeds goedkoper stroom.

(bron: logic-immo)

 Klik hier om terug te keren.