Contacteer ons

slide1.jpg

slide2.jpg

slice01.jpg

slice02.jpg

slice03.jpg

slice04.jpg

slice05.jpg

slice06.jpg

slice07.jpg

slice08.jpg

slice10.jpg

slice11.jpg

slice12.jpg

BEN.jpg

panasonic.jpg

resol.jpg

solar-world.jpg

Nieuws

13.08.2014
Chinees-Russische gasdeal doodsteek voor Europese energievoorziening.

Na een jarenlange onderhandeling tussen de Russen en de Chinezen leidde dit tot een 30-jarige gascontract tussen beide grootmachten. Tevens zullen de Chinezen een lening verstrekken aan Gazprom voor de bouw van twee massieve pijplijnen van Siberië naar het noorden van China, waar jaarlijks zo’n 60 miljard kubieke meter aan gas doorheen zal gepompt worden van 2018.

De deal kwam op diverse fronten aan als een schok. Op de eerste plaats voor de energievoorziening voor Europa. Momenteel gaat 80% van de gasexport van Rusland naar de Europese Unie. Dat zal nu drastisch gaan veranderen. Ook China zal zo haar voorziening van grondstoffen meer differentiëren, waardoor het risico van afhankelijkheid steeds lager wordt. Het Westen ziet daarentegen de risico’s verder oplopen. Niet enkel komt de energievoorziening mogelijk in gedrang, vooral het gegeven dat de onderlinge transactie tussen Rusland en China afgehandeld zal worden in yuan of roebels, baart wellicht nog de grootste zorgen, met name voor de VS.

 

In principe worden grondstoffendeals altijd verhandeld in de wereldreservemunt, de Amerikaanse dollar, maar we zien steeds meer grote deals doorgaan in andere valuta. Dit stelt de rol van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt in vraag. Her en der wordt al gesproken van een doodsteek voor de dollar. Zo ver is het uiteraard nog niet, maar de dollar zal wel verzwakken op het wereldtoneel.

 


Klik hier om terug te keren.